Виберіть своє місто
+38 (067) 671-2190Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Ім’я угорської письменниці Като Ломб (1909-2003) відоме усьому світу.

Якими саме здібностями вона прославилася?

 

Като Ломб за освітою була хіміком. У молодості  захопилась вивченням мов. Саме завдяки цьому Като стала відомим поліглотом. Вона вразила світ своїми здібностями, адже вільно володіла 16 мовами: англійською, французькою, німецькою, російською, італійською, іспанською, японською, китайською, польською та іншими.

З 1950-х рр. Като Ломб почала працювати синхронним перекладачем та була однією з перших  перекладачів-синхроністів у світі. Найцікавіше, що усі мови вона вивчала самостійно. Вивчення мов та переклад стали для Като справою усього життя. Опанувавши одну мову, вона бралася за іншу.

У 90 років Като почала вивчати іврит. У її планах було вивчення арабської.

Основою методу вивчення мов Като Ломб є «повне занурення у мову». Цей метод вона детально описала у книзі «Як я вивчаю мови». На її думку, ключовим є зацікавлення.

Ось 10 заповідей для тих, хто хоче опанувати іноземні мови:

- Вчи мову щодня (хоча б 10 хвилин). Особливо добре вчити зранку.

- Якщо бажання вчити мову зникає – придумай нову форму: відклади книгу і послухай радіо, залиш підручник та полистай словник.

- Ніколи не зубри! Не заучуй, відриваючись від контексту.

- Запам’ятовуй «готові фрази», які можна використати в будь-якому випадку.

- Запам’ятовуючи фрази, вчи їх від першої особи, тобто так, як би це вимовив ти (“I’m good at playing basketball” — «Я добре граю у баскетбол»).

- Старайся подумки перекладати все, що бачиш: афіші, рекламу, уривки почутих розмов. Це дуже хороша вправа.

- Іноземну мову потрібно вивчати усіма можливими способами: читанням газет, слуханням радіо, переглядом фільмів, бесідами з друзями, опрацюванням підручників.

- Вчи лише те, що є правильним. Не перечитуй власних виправлень, при багаторазовому читанні несвідомо запам’ятовуються і помилки. Звертай увагу на те, що виправлене вчителем.

- Не бійся можливих помилок та проси, щоб їх виправляли.

- Будь твердо переконаний, що досягнеш мети. Знай, що ти достатньо розумний, щоб опанувати мову.

У своїй книзі вона подає безліч прикладів зі свого життя. В одному із них розповідає, як починала вчити польську мову. В університеті, в якому вона працювала, відкрили курси польської мови з трьома рівнями. Не знаючи ні слова польською, Като записалась на найвищий рівень. Вона була переконана, що собі завжди потрібно ставити завищену планку. Якщо ти оточений тими, хто знає краще – у тебе є ціль наздогнати їх і завжди є можливість попросити у них допомоги.

Розпочинати вивчення мови Като Ломб радила саме з читання художньої літератури, бо це допомагає вчити мову з цікавістю.

 

«Кожен раз, коли мене запитують, як мені вдалося досягти успіхів

у вивченні стількох мов за такий короткий час,

я подумки віддаю честь джерелам усіх знань – книгам…»

Като Ломб

Він розробив унікальну методику вивчення мов «Говори з першого дня», яку описав у книзі «Вільне володіння за три місяці: як в будь-якому віці навчитися говорити будь-якою мовою». Автор вважає, що при правильному підході і достатній практиці освоїти іноземну мову за три місяці може кожен.  

Ірландський поліглот Бенні Льюїс вільно спілкується шістьма мовами - французькою, іспанською, англійською, німецькою,  португальською та есперанто. Бенні не зупиняється на досягнутому та, подорожуючи, продовжує вивчати нові мови. Ключовою порадою в методиці Бенні є відмова від перфекціонізму. Не треба намагатися говорити досконало і використовувати тисячі слів - ми і рідною використовуємо від сили тисяч п'ять. А ще ми при вивченні чомусь намагаємося перетворити мову в шкільний предмет - вибудовуємо програму, проходимо уроки граматики, вивчаємо слова по топіках. Загалом, Бенні вважає, що це неправильно.

Ось кілька його порад для вивчення мови за три місяці:

1. Говоріть мовою вголос з першого ж дня

Початківці не повинні боятися того, що вони перекручують слова або неправильно будують фрази. Найголовніше, що вони звикають говорити вголос.

2. Спочатку вчіть розмовні фрази

Новачкам слід вчити найпростіші фрази на кшталт «Скільки коштує квиток?», «Де готель?», які дають можливість використати вивчений матеріал на практиці. Не дуже красномовно, зате зрозуміло.

3. Забудьте про вивчення строгих граматичних правил

На початковому етапі важливо поповнити словниковий запас і вивчити основні фрази. Турбуватися про правильну граматику не треба - її ви встигнете вивчити пізніше.

4. Спілкуйтеся з носіями мови по Скайпу

На думку Бенні, одним з кращих інструментів для вивчення мови в наші дні є Інтернет. Ви можете спілкуватися з людиною зі США або будь-якої іншої країни світу та вдосконалювати свою розмовну мову безкоштовно.

5. Слухайте радіо

Радіо - ще один спосіб зануритися в мовне середовище. Слухайте радіопередачі країни, де люди розмовляють мовою, яку Ви вивчаєте. Зокрема, Бенні радить зайти на TuneIn - онлайн-сховище радіопередач з усього світу.

6. Розкажіть про себе

Одна з улюблених порад Бенні для початківців - напишіть коротку розповідь про себе своєю мовою і попрацюйте над перекладом разом з носієм мови. Це відносно швидко допоможе вам запам'ятати багато слів і фраз.

7. Не записуйтеся на загальні мовні курси

Бенні вкрай не радить новачкам записуватися на курси «для всіх» - у них занадто загальна програма. За його словами, на початковому етапі навчання персональний зворотній зв'язок з носієм мови куди корисніший.

8. Користуйтеся безкоштовними інструментами для вивчення мови онлайн

Улюблені сервіси Бенні - Duolingo та Italiki. На цих сайтах Ви можете не лише тренувати нові слова та фрази для запам’ятовування, а й знайти носія мови для індивідуальних занять.

9. Будьте готові витрачати багато часу на практику

Бенні вважає, що люди, які готові витрачати на вивчення іноземної мови повний робочий день, всього за кілька місяців вийдуть на рівень B2. Якщо стільки часу у Вас немає, то, практикуючи по кілька годин у день, Ви вийдете на той же рівень через рік.

10. Не прагніть до досконалості

Люди часто настільки прагнуть говорити ідеально, що коли у них це не виходить (а у новачків ніколи не виходить, до речі), вони засмучуються і взагалі кидають заняття. Кращий спосіб справитися з проблемою - сміятися над власними помилками і не намагатися бути досконалим.

Метод Бенні Льюїса є досить реалістичним, важливо поєднати мотивацію, регулярність та інтенсивність занять. І головне: не бійтеся помилок - вони є невід’ємною частиною успіху!

Напишіть нам

Оформіть свій запит всього у декілька кліків!

Заповніть форму, вказавши необхідні дані в обов’язкових полях, і надішліть нам свій запит. Наші менеджери з радістю нададуть вичерпну інформацію щодо Вашого питання і проінформують щодо ключових моментів виконання замовлення.

Якщо Вам потрібно швидко виконати письмовий переклад, здійснити якісний усний переклад ділової зустрічі чи конференції або забезпечити організацію конференції необхідним обладнанням - звертайтесь до нас!

усі поля обов’язкові для заповнення

Контакти

м. Львів, вул. Тиктора, 8/14

+38 (067) 671-2190, +38 (032) 261-3011

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Робочі дні: ПН-ПТ 900-1800, вихідні: СБ, НД

© 2022 Lingua